Οι braxton hicks ή αλλιώς προπαρασκευαστικές συσπάσεις της μήτρας συμβαίνουν από νωρίς στην εγκυμοσύνη καθώς βοηθούν την μήτρα να μεγαλώσει και να προσαρμοστεί στην συνεχόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.
Είναι χαρακτηριστικό αρχικά ότι δεν συνοδεύονται από αίσθηση πόνου, περιγράφονται κυρίως ως ενόχληση η οποία "πάει κι έρχεται ανά ακανόνιστα διαστήματα".
Μπορεί να διαρκέσουν και αρκετές ώρες και να ξανά εμφανιστούν λίγες
μέρες μετά.
Αν αλλάξετε τη δραστηριότητα σας συνήθως υποχωρούν.
Δηλαδή αν είστε όρθια, περπατάτε, κάνετε δουλειές, ξαπλώστε ενώ αν είστε ξαπλωμένες δοκιμάστε να σηκωθείτε να περπατήσετε.
Από τις 37 εβδομάδες και μετά ο ρόλος τους αλλάζει και πια βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό με το να προετοιμάσουν τον τράχηλο της μήτρας και κυρίως να κατεβάσουν το μωρό σας πιο βαθιά μέσα στην λεκάνη σας (αυτό που επιστημονικά ονομάζεται εμπέδωση).
Από αυτές τις εβδομάδες και μετά θα τις βιώνετε επίσης με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, θα παραμένουν όμως απλά ενοχλητικές χωρίς την συνοδεία έντονου πόνου και σίγουρα ακανόνιστες (δεν είναι δηλαδή συντονισμένες με σταθερή συχνότητα και διάρκεια).
Είναι πιθανό στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης κάποιες γυναίκες να τις μπερδέψουν με τις συσπάσεις έναρξης του τοκετού!
Τι πρέπει να θυμάστε:
✔️ Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με τις συσπάσεις αυτές όταν συμβαίνουν πιο συχνά και είναι πιο ενοχλητικές μετά τις 37 εβδομάδες καθώς έχουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του σώματος σας
✔️ Όταν βιώνετε συσπάσεις μετά τις 37 εβδομάδες το σημαντικό είναι να τις μετρήσετε με ηρεμία, ώστε να διαπιστώσετε αν είναι συντονισμένες ή όχι, έτσι θα μπορέσετε και να διαχωρίσετε αν πρόκειται για προπαρασκευαστικές συσπάσεις ή συσπάσεις τοκετού (μετράτε με μια εφαρμογή συσπάσεων στο κινητό σας ή με το ρολόι σας από την αρχή της μιας έως την αρχή της επόμενης)
✔️ Αν βιώνετε έντονες και συχνές συσπάσεις, με ή χωρίς πόνο, πριν από τις 37 εβδομάδες ενημερώνετε φυσικά τον γιατρό ή τη μαία σας
Στα μαθήματα μας, και συγκεκριμένα στο 3ο μάθημα του κύκλου προετοιμασίας γονέων φυσικά αναλύουμε παραπάνω ό,τι αφορά τις συσπάσεις, και αυτές αλλά και εκείνες που σημαίνουν την έναρξη του τοκετού.
Επίσης και ό,τι αφορά την εμπέδωση του μωρού, τι ακριβώς σημαίνει και πως μπορείτε κι εσείς οι ίδιες να βοηθήσετε να συμβεί ώστε να διευκολύνετε την έναρξη και την εξέλιξη του τοκετού σας.
Στείλτε μου οποιαδήποτε ερώτηση σας!
Αναστασία Καραλιά
Μαία MSc
Comments